Köpa vin på Nätet

Så fungerar det

Sommelier Expert På Vin

Varje stor restaurang och bar med stort vinsortiment har en egen utsedd expert på drycker och främst vin, experten benämner man sommelier som det kallas på vinspråket. Även inom handeln som tex vinbutiker online men även systembolaget har också behov av sommelierer för att kunna hitta nya levererantörer till inköp.
Ordet finns inte med i svenska ordlistan utan är ett ord importerat från Frankrike, som kan anses som en stor nation vad gäller viner. Ordet sommelier är ett derivat från La Somme, som var den person som förr hade hand om lastdjur och vinet de bar. La Somme hade även till uppgift att smaka av vinet och kontrollera så att det inte blev dåligt.

En sommelier har inte bara vin som specialitet, utan ska även känna till öl och spritdrycker samt ha kunskaper i inköp, lagring och komponering av passande viner och kunna rekommendera gäster lämpliga viner. Dessutom ingår kunskap om mat, vin till maten och det kräver kunskap för att hitta rätt kombination.

Sommelierutbildning

För den som vill utbilda sig och arbeta som sommelier finns det idag fyra olika utbildningar i Sverige, dessa är Restaurangakademien i Stockholm, Restauranghögskolan i Grythyttan, Malmö Sommelierutbildning samt Vinkällan i Stockholm. Alla fyra sommelierutbildningar är godkända av Svenska Sommelierer Föreningen. Att arbeta som sommelier är stimulerande och ett jobb som har ett ökande behov i takt med att restauranger blir bättre och folk i allmänhet mer intresserade av mat och vin.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.