Köpa vin på Nätet

Så fungerar det

Så fungerar det

Så hur fungerar det med näthandeln av vin? Kan man verkligen beställa vin online och få det att fungera? Här förklarar vi grunderna till varför detta fungerar.

Varifrån kommer vinet?

När man köper vin på nätet via en av alla vinnätbutiker som finns gör man egentligen inköpet från utlandet. Det innebär att när du väl gjort en beställning kommer det ta ett tag inna du får vinet levererat då det först måste fraktas till Sverige. På grund av alkoholmonopolet i Sverige kan vinhandlarna inte själva hålla ett lager inom landet utan ser istället till att vinet levereras direkt till dig.

vingard.png

Hur levereras det till mig? 

Det vanligaste sättet att få sitt vin som man köpt på nätet är att det levereras hem till dig via en budfirma. Då måste man självklart kunna uppvisa legitimation (över 18 år) och att det det är just du som beställt vinet. Innan har hemleveransen varit omöjlig i Sverige pga monompolet men i Juni 2007 underkände EU domstolen förbudet mot privatimport och man kunde då börja att beställa vin själv. 

Man bör också som konsument noggrant undersöka hur företaget leverarar och om de kan leverera till dig. Det finns lite olika tillvägagångssätt hos de olika näthandlarna med vin hur det fungerar. Så kolla detta noggrant först!

Ska jag själv betala skatt?

Företaget som du köper hos kan själva se till att betala alkoholskatten åt dig och det bör väl anses som god service att de också gör detta. Kolla gärna innan att de ordnar med alkoholskatten åt dig så att du slipper detta själv.

Importerar du vin själv för eget bruk direkt från tex en producent måste du själv se till att betala svenska alkoholskatt. Läs gärna mer själv om alkoholskatt hos skatteverket.

Vad skall jag köpa för vin?

Ja, svaret på den frågan har vi förstås inte här. Smaken är som baken :-) Men kolla gärna in våra tips på bra vinbloggar och vinsajter

Har vi missat något viktigt? Kontakta oss gärna!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.